Vuorihemppo on Kanta-Hämeen alueella harvinaista herkkua. Marraskuusta asti piilotellut lintu löytyi 1.3.2022 Riihimäen Sammalistonsuolta mukavana yllätyksenä lintuharrastajille.
Vuorihemppo pärjää talvella ja löytää syötävää ruderaateista ja multakasoista. ©Arttu Valonen
Huomaamaton vuorihemppo oli onnistunut piilottelemaan lintuharrastajilta monta kuukautta talven kestäessä.
Lymyilijä löytyi Sammalistonsuolta
Tarkkasilmäinen ja paljon retkeilevä riihimäkeläinen Arttu Valonen löysi monta kuukautta piilossa olleen vuorihempon 1.3. Riihimäen Sammalistonsuon multakasoilta. Perttu Valonen lähti 16.3. mukaan katsomaan, josko lintu olisi vielä paikalla – ja olihan se!
- Vuorihemppo oli jo nähty marraskuussa 2021, mutta tässä välissä se oli lymyillyt jossakin piilossa, eikä kukaan ollut sitä tässä välissä nähnyt, kertoo Arttu.
Lintu oli ollut nyt maaliskuun alusta lähtien Sammalistonsuolla, mielipaikkanaan turpeenottoalueen pohjoisin multakasa.
- Vuorihemppo viihtyy 15 hempon parvessa ja 16.3. ja siinä pyörähti kiuruja sekä neljä pulmusta paikallisena. Välillä vuorihemppo on yksikseen ja välillä parven mukana, kertoo Artun veli Perttu Valonen Lopelta.
Arttu Valonen (vas.) löysi vuorihempon 1.3. Riihimäen Sammalistonsuolta. Perttu Valonen lähti 16.3. mukaan katsomaan, josko lintu olisi vielä paikalla – ja olihan se! ©Jorma Yrjölä
Vuorihemppo liikkuu mielellään hemppo- ja urpiaisparvissa. Sen ääntä on hankala erottaa joukosta. ©Petri Hirva (arkistokuva)
Vuosittain vain yksi havainto
Tänä vuonna Kanta-Hämeessä vain yksi vuorihemppo on Tiira-sivujen mukaan nähty 1.3. - 18.3., kaikki havainnot Riihimäen Sammalistonsuolta. Viime vuonna vuorihemposta on Tiiraan ilmoitettu vain 1 lintu 22. - 24.2.2021 Turengista (Ari Lehtinen). Vuodelta 2020 vuorihemposta on niin ikään Tiirassa vain yksi havainto 28.1. Janakkalasta (Ari Lehtinen).
- Olen nähnyt vuorihempon pari kertaa aikaisemminkin, tästä tuli nyt kolmas havainto lajista. Ei tämä ihan jokapäiväistä herkkua ole, iloitsee Perttu.
Viime vuosina vuorihemposta on havaintoja todennäköisesti vain yhdestä ja samasta yksilöstä vuosittain. ©Arttu Valonen
Katso video BirdLife Kanta-Häme Youtube-kanavalla:
https://youtu.be/stPTvmt1ZrQ
Jutun kirjoitti: Jorma Yrjölä
Toimittaja, videomaakari Hämeenlinnasta
Takaisin