MITÄ TEHDÄÄN?
Neljäs lintuatlas on nyt puolivälissä, kaksi maastokautta on takana, kaksi edessä. Kuluvan kauden aikana keskitytään atlashavaintojen tekemiseen erityisesti alueemme heikoimmin kartoitetuilla atlasruuduilla. Atlashavaintoja voi tehdä jo nyt, mutta kuumin sesonki on n. toukokuun puolivälistä pitkälle heinäkuulle.
BLKaH:ssä kokeillaan ”ohjattua” tapaa kohdentaa retkeilyä sellaisille alueille ja sellaisiin lintulajeihin, joiden atlastilanne on kahden kartoitusvuoden jälkeen puutteellinen. Nyt (3/2024) alueemme 44 atlasruudusta 18 on hyvin tai erinomaisesti kartoitettu, tutkittavaa ja löydettävää siis vielä riittää!
Kyseessä ei ole opastettu linturetki tai pinnaralli. Osallistujat tekevät itse maastotyöt, ja ilmoittavat havainnoistaan omatoimisesti.
Osallistujien kesken tullaan sopimaan tehtävänä olevat atlasruudut, ja pohditaan tarvittaessa yhdessä mielenkiintoiset kohteet ruudulla, sekä mahdolliset erityisesti kartoitettavat lajit.
Atlasretkeily sujuu mainiosti yksinkin, mutta kahden tai kolmen hengen ryhmä saa atlasruudussa päivässä enemmän aikaan.
Yhdistyksen perustama atlastyöryhmä (Markku Hyvärinen, Arttu Valonen, Ilkka Hakala) on mukana järjestämässä retkeilyä, tukemassa maastotöitä ja osallistumassa atlasretkeilyyn. Neuvoja ja ohjeita havaintojen tekoon ja tallennukseen on siis helposti saatavilla.
MIKSI MUKAAN?
Tarjolla on erinomainen mahdollisuus tutustua Hämeen mielenkiintoisiin ja vähän retkeiltyihin kohteisiin, ja edistää Suomen neljättä lintuatlasta. Vähän tutkitulla atlasruudulla oman työn tulos näkyy heti: jokainen havainto auttaa atlasta eteenpäin ja kerryttää tietoa alueemme pesimälinnustosta.
Kokemattomampien atlasretkeilijöiden pariksi pyrimme löytämään henkilöitä, jotka ovat tehneet atlaskartoituksia aiemminkin. Lisäksi Birdlife Kanta-Häme valmistelee jäsenkyselyn palautteen perusteella lähiviikoille koulutuspäivää, mikä tulee kattamaan myös atlashavainnoinnin.
MITÄ ODOTAMME OSALLISTUJILTA?
Osallistujan on tunnettava yleisimmät pesimälinnut ja niiden laulut sekä kutsu- ja varoitusäänet niin, että hän voi tehdä lajeista luotettavasti atlashavaintoja. Määrittäjämestari ei tarvitse olla, mutta aina kannattaa kerrata vähemmän tuttujen pesimälajien ääniä, ja retkillä oppii varmasti lisää.
Osallistujan on tunnettava pesimävarmuusindeksit ja niiden käyttö sekä havaintojen ilmoittaminen atlakseen. Neuvomme ja opastamme tässä aina tarvittaessa.
Osallistujat hoitavat itse kulkemisensa kohdealueille. Oman auton käytöstä retkien aikana voidaan maksaa kertakorvaus polttoainekulujen kattamiseksi.
Yhdistyksen kotisivuilta löytyy lajikohtainen ohje atlashavaintojen tekemiseen https://www.birdlifekantahame.fi/lintuatlas-lajikohtainen-ohje. Siihen kannattaa tutustua.
VALMISTAUTUMINEN
Retkien käytännön järjestelyjä voidaan käydä tarkemmin läpi yhdessä osallistujien kanssa (etä)tapaamisessa. Laadimme myös listan Kanta-Hämeen alueen mahdollisista, vähälukuisista pesimälajeista mahdollisia lajikohtaisia erityiskartoituksia varten.
Atlasksen ajantasainen tilanne ruutu- ja lajikohtaisine tietoineen sekä puutelistoineen löytyy yhdistyksen kotisivuilta. https://www.birdlifekantahame.fi/toiminta/lintuatlas-selvitysastekartta
ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittaudu atlashankkeeseen viimeistään vappuun 2024 mennessä yhdistyksen atlasvastaava Ilkka Hakalalle puh. 040 5473470 tai email hakalaitATgmail.com ja kerro mihin päin maakuntaa aiot suunnata!
Takaisin