Lähes koko Suomessa tavattavan huuhkajan pesimäkanta on vähentynyt jyrkästi ja laji luokitellaan nykyään erittäin uhanalaiseksi pesimälajiksi. Vuonna 2025 kerätään ajantasainen kuva lajin levinneisyydestä sekä Suomessa pesivien parien määrästä. Lisäksi tavoitteena on herättää huomiota lajin viimeaikaiseen vähenemiseen ja sen syihin.
Pesimäkannan pitkäaikaiseen kehitykseen on vaikuttanut pienien kaatopaikkojen sulkeminen, mutta huuhkajia menehtyy paljon tieliikenteen uhreina ja sähkölinjatörmäyksissä. Tuore rengaslöytöihin perustuva tutkimus viittaa siihen, että erityisesti nuorten huuhkajien kuolleisuus on viime vuosien aikana noussut, jolloin lisätiedolle lajin nykytilasta on suuri tarve.
Huuhkajien kuunteluretkien tekeminen ja kartoituksiin osallistuminen kannattaa aloittaa jo vuodenvaihteen jälkeen, sillä monet huuhkajaparit aloittavat kevätsoitimen jo tammikuussa. Kuuntelut kannattaa tehdä erityisesti auringonlaskun aikoihin, mutta myös aamuyön tunnit ovat otollisia lajin havaitsemiseen. Huuhkaja suosii pesimäalueinaan kallioisia metsäalueita, mutta myös louhoksia ja hiekkakuoppia lähiympäristöineen.
Tärkeimmät ohjeet huuhkajahavaintojen ilmoittamiseen ovat
- havaintojen kirjaaminen Tiiraan
- kellonajan ja linnun paikan kirjaaminen havainnon tietoihin
- linnun paikan voi kirjata myös sopivalla tarkkuudella (esim. 1km) ja tarvittaessa tarkentaa paikan sijaintia havainnon lisätiedoissa
- jos linnun paikkaa on vaikea arvioida, niin vähintään huhuilusuunta tulisi ilmoittaa
- jos mahdollista, huhuilevan linnun sijaintia voi yrittää tarkentaa kuuntelemalla sitä eri suunnista
- muista kirjata havainnon tietoihin myös pesimävarmuusindeksi!
- jos retkeilyalueellasi on tiedossa aikaisemmilta vuosilta tuttuja huuhkajareviirejä, olisi tärkeää kirjata myös ns. "nollahavainnot" Tiiraan, esimerkiksi "ei havaintoa viimevuotiselta reviiriltä tämän kevään aikana"
BirdLife Kanta-Hämeen kaikki havainnot Tiirassa salautuvat automaattisesti, joten havaintojen väärinkäytöstä ei tarvitse huolehtia. Havaintoja voi ilmoittaa myös yhdistyksen aluevastaavalle, sähköpostiosoitteeseen aki.aintila (at) outlook.com. Alkuvuodesta kannattaa siis lähteä pöllöretkelle tutuille huuhkajapaikoille sekä toimialueen syrjäisemmille seuduille. Huuhkajan voi havaita myös kesäisillä yölaulajaretkillä.
On oleellisen tärkeää, että tarkempien pesäpaikkojen etsiminen annetaan kokeneiden ja lajin elintavat hyvin tuntevien petolinturengastajien tehtäväksi. Huuhkaja saattaa hylätä pesintänsä esimerkiksi haudonnan aikana, vastaavasti osa huuhkajaemoista käyttäytyy aggressiivisesti pesän ja poikasten läheisyydessä. Varsinaista pesäpaikkaa ei siis saa lähestyä itse, vaan tieto mahdollisesta pesäpaikasta tulee ilmoittaa Tiiraan tai yhdistyksen huuhkajavastaaville.
Vuoden lintu -hankkeen valtakunnallisena koordinaattorina huuhkajan osalta toimii Jari Valkama Luonnontieteelliseltä keskusmuseolta. BirdLife Kanta-Hämeen alueella hanketta koordinoivat Aki Aintila ja Ilkka Hakala.
Takaisin