Uutiset

  

  •  

    Viimeisen atlasvuoden alkaessa Kanta-Hämeen tilanne on kohtuullisen hyvä. Alueen 44 atlasruudusta 27 (61%) on kartoitettu hyvin tai erinomaisesti, 17 ruutua ovat tasolla tyydyttävä. Viimeisen kauden tavoitteena on parantaa nuo tyydyttävät ruudut vähintäänkin hyvin kartoitetuiksi. 

    Kevättalven aikana kannattaa keskittyä erityisesti seuraaviin lajiryhmiin, koska ko. lajien reviirejä on helpoin löytää ja varmistaa alkuvuodesta kun maastossa on muuten vielä melko hiljaista. 

    - Pöllöt: huuhkaja on Birdlifen vuoden 2025 laji, ja sen kartoituksesta on ohessa oma infonsa. Lehto- ja viirupöllöä lukuun ottamatta kaikkien muiden pöllölajien kartoitustilanne on heikko. Etenkin varpus- ja helmipöllöstä kaivataan lisää reviirilöytöjä, samoin sarvipöllöstä myöhemmin keväällä ja kesällä. 

    - Tikat: erityisesti pohjantikan kartoitustilanne on hälyttävän huono ja tiedossa olevat vanhat kuusikot kannattaa käydä tarkistamassa viimeistään maalis-huhtikuussa. Pikku- ja harmaapäätikan osalta pesimävarmuusindeksit ovat monella vanhalla reviirilläkin turhan alhaisia. Positiivisena muutoksena aikaisempiin atlaksiin, valkoselkätikka on löytynyt pesivänäkin uusilta paikoilta ja monelta nyt vielä tyhjältä ruudulta lajin voisi löytää.  

    - Kanalinnut: kevättalvi on vuoden paras ajankohta löytää metsäkanalintuja. Teeren, pyyn ja erityisesti metson atlaskartat kaipaavat täydennystä. 

    - Käpylinnut: käpylintujen pesintä alkaa varhain, ja kaikki talviset käpylintuhavainnot kannattaa merkitä Tiiraan. Etenkin isokäpylinnuilla oli liikehdintää syksyllä 2024, mikä voisi viitata normaalia runsaampaan pesimäaikaiseen esiintymiseen alkuvuodesta 2025. 

    Yhdistyksen kotisivuilta löytyy viimeisin tilannetieto atlaksen etenemisestä.

      Takaisin
  •   Arkisto

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste